Трибина „ Насиље у породици – системи подршке“

Поводом Међународног дана породице који се сваке године обележава 15. маја , ЦСР Ужице је организовао трибину под називом Насиље у породици – системи подршке.

Циљ овог скупа је да се кроз отворену дискусију и размену искустава помогнемо и пружимо подршку жртвама насиља, јер насиље није проблем појединца који се са њим суочава , већ проблем друштва. Циљ нам је такође, да унапредимо постојеће али да пронађемо нове мере како би превентивно деловали , јер за насиље не сме да буде оправдања.

Морам да напоменем да смо ову тему формулисали и пре ових трагичних догађаја, сто нам је само подстрек да интезивирамо активности на превентивном деловању, а у прилог томе је и чињеница да су стручни радници ЦСР Узице, а посебно психолози Узице скоро свакодневно ангажовани као подршка нарочито установама образовног система.

Желим да се захвалим свим институцијама који су учествовали у реализацији ово трибине – образовним, здравственим, институцијама социјалне заштите, невладином сектору И другим релевантним факторима као И  Градској управи и градском већнику за социјална питања који су и овог пута имали слуха за наше активности не само кроз техничку, организациону подршку већ кроз свакодневну интеракцију И сарадњу како би ЦСР Узице на адекватан начин пружао услуге социјалне заштите своји суграђанима. Такође, медији имају значајну улогу у извештавању о превентивним кампањама И едукацији грађана о овом веома комплексном психолошком и друштвеном феномену.

Породица као основна јединица сваког друштва, као основна људска заједница која окупља, подиже, штити, чува, ствара, храни , даје, охрабрује, усрећује заслужује да сваког дана славимо њено постојање.